Åsa Domeij: Miljöfrågan dominerar i Almedalen!

Hagainitiativet finns förstås med under Almedalsveckan. Ett av Hagainitiativets seminarier har rubriken ”Vaccinera dig mot pessimismen – för en hållbar framtid!” Anders Strålman, Axfoods koncernchef, är en av talarna. Vi som jobbar med miljöfrågor är nog ofta både pessimister och optimister. Ibland känns utmaningarna gigantiska och andra gånger kan man se att det händer en massa positiva saker. När det gäller mänsklighetens möjligheter att hitta praktiska lösningar på problemen är det lätt att vara övertygad om att klimatfrågan kan hanteras. Men när det gäller mänsklighetens vilja att göra något kan man vara mer pessimistisk.

Ett exempel på en växande positiv möjlighet är solenergin. Dagab, som sköter lager och transporter inom Axfood, investerar i en stor anläggning för solceller på taket till sitt fryslager i Göteborg. Ett  stort fryslager gör förstås av med mycket el men ändå kommer solcellerna att under soliga dagar stå för 20 procent av elförbrukningen i anläggningen. Anläggningen beräknas producera  87 000 kWh per år. Den här typen av satsning är ett konkret exempel på positiva praktiska möjligheter att jobba med klimatfrågan.

Men samtidigt har EU en linje när det gäller solceller som gör att man kan bli pessimistisk om den politiska viljan att prioritera klimatfrågan. Det är nämligen troligt att Dagabs anläggning var den sista som kom till EU-området innan EU införde tullar på solceller.  EU:s politik innebär alltså fördyringar för de som vill satsa på förnyelsebar energi. Det är märkligt att EU vill begränsa importen av intressant miljöteknik samtidigt som man har en liberal hållning till import av lågkvalitetsprodukter från Kina. Det är viktigt att ha bra koll på vilka kemikalier som t ex diverse plastprylar från Kina innehåller så att man inte får in sådant i butikerna som inte är lämpligt att sälja. Är det inte en märklig prioritering att inte EU är tuffare när det gäller kraven på den typen av import istället för att ge sig på att begränsa möjligheterna att sälja miljöteknik till EU?

Om oss