Tycker du som jag, att det är fantastiskt att man genom en enkel knapptryckning kan få en god espresso på bara några sekunder? Snabbt och enkelt utan kaffespill. Kaffekapsel-konceptet har kommit för att stanna!
Men är det inte på tok för mycket förpackningsmaterial för en enda kopp kaffe? Kan jag som miljömedveten och ansvarstagande människa verkligen kosta på mig den lyxen?
Ja, efter flera års utvecklingsarbete har Löfbergs nu tagit fram helt växtbaserade kaffekapslar som fungerar i Nespressosystemet®. När du har tillagat ditt kaffe kan du slänga hela kapseln tillsammans med potatisskalen och äppelskruttarna i kommunens insamlingssystem för komposterbart hushållsavfall. Fler och fler kommuner erbjuder denna möjlighet för att tillverka biogas och kompost av avfallet. Kaffesump utgör en utmärkt råvara. Går kapseln till förbränning tillsammans med övrigt brännbart avfall ingår den också i det naturliga kretsloppet. Den är tillverkad av PLA (polylactic acid), från en helt fossilfri råvara och uppfyller kriterierna för industriell kompostering enligt EN 13432.
Någon måste gå först och nu hoppas vi att övriga i kaffebranschen följer efter. Det hände på 90-talet då Löfbergs som första rosteri i Europa ersatte aluminiumfolie med EVOH (ethylene-vinyl alcohol) som barriär i kaffeförpackningarna. På så vis mer än halverade vi klimatpåverkan från våra kaffeförpackningar. Beslutet, som togs av dåvarande vd Anders Löfberg 1992, var inte enkelt och inte kortsiktigt lönsamt. Det krävde ett stort engagemang, där även jag själv var i allra högsta grad involverad. Det innebar provkörningar, lagringstester och investering i nya packmaskiner. Dessutom var materialet inledningsvis 20 procent dyrare. Efter några år hade hela kaffeindustrin i Sverige följt efter. Tillsammans har vi sparat flera tusen ton aluminium som är mycket energikrävande att framställa nytt. Aluminium inbyggd i ett plastlaminat återvinns knappast som sådan. Utmaningen är nu att ersätta den fossilbaserade plastfolien med förnybar som kan materialåtervinnas liksom den polyolefinplast vi använder idag.
Men varför använder vi plast som förpackningsmaterial över huvud taget? Rostat kaffe innehåller uppemot tusen flyktiga aromatiska föreningar. Det är det som gör kaffearomen så unik. För att bevara den fina aromen krävs ett material som kan förslutas helt tätt och som har en mycket god barriär. Kaffe innehåller också eteriska oljor som lätt oxiderar (härsknar) i kontakt med syre. Därför packar man kaffe i vakuum eller syrefri atmosfär med ett material som har god syrgasbarriär. Plastlaminat är det optimala materialvalet där svetsbarhet kan kombineras med punkteringsstyrka och flexibilitet samtidigt som gramvikten kan hållas låg.
Det har varit en utmaning att utveckla en aromtät växtbaserad kaffekapsel. Att lägga kapseln i en aromtät foliepåse, som det finns exempel på andra som gör, har inte varit något alternativ. Vi vill ju använda så lite förpackningsmaterial som möjligt och fylla upp lastpallarna optimalt. 10 kapslar ryms i en väldigt liten låda. Resurseffektivt och klimatsmart på alla sätt.