Intervju med Judith Wolst, partner på SusTechable

Hur bör företag tänka och agera 2024 gällande utvecklingen inom AI?

– De senaste 1-3 åren har vi verkligen sett att AI uppnått tekniska brytpunkter och uppvisat helt nya typer av förmågor. Parallellt har också många nya tjänster utvecklats, så 2024 handlar väldigt mycket om att ge sig ut för att testa. Och sedan steg för steg implementera AI-lösningar i sina verksamheter.

 

Vad tror du är de mest spännande framstegen inom AI och hållbarhet som vi kan förvänta oss de kommande åren?

– AI ger oss sedan något år tillbaka verklig hävstång när det kommer till vetenskapliga genombrott. Framåt kan vi förvänta oss stora framsteg när det kommer till nya typer av material. Något som bland annat lär ge oss mer effektiva solceller, nya typer av batterier utan problematiska mineraler, nya typer av bränsleceller och termoelektriska material och så vidare. Listan kan göras lång!

 

Vilka kompetenser och resurser krävs för att implementera AI-lösningar inom hållbarhet?

– Framför allt väldigt mänskliga aspekter kopplat till villighet att experimentera och lära. Att som organisation ha förmågan att testa nya saker i liten skala, dra lärdomar längst med vägen för att sedan skala upp det som funkar.

 

Vilka etiska överväganden och utmaningar finns det i användningen av AI för företag?

– En både viktig och komplex fråga. Beroende på vilka områden som AI används så ser de etiska aspekterna olika ut. Frågan behöver därför diskuteras utifrån den specifika tillämpningen.

 

På vilka andra områden kan AI hjälpa till inom grön omställning?

– Förutom att öka på innovationstakten kan AI användas för att effektivisera processer; som att minska energiförbrukningen i byggnader. AI kan göra mer träffsäkra väderprognoser för att skapa en stabilare grön energiproduktion och ett mer balanserat energinät. Och när det kommer till klimatanpassning kan AI ge oss information om hur översvämningar sannolikt skulle bete sig i våra städer så att vi bättre kan rusta oss, något som bland annat utforskats i Göteborg (läs mer här).

Förutom att öka på innovationstakten rejält kan AI användas för att effektivisera processer, som att minska energiförbrukningen i byggnader. AI kan göra mer träffsäkra väderprognoser för att skapa en mer stabil grön energiproduktion och ett mer balanserat energinät.

Judith Wolst
Partner, SusTechable

Om oss