Vad var det som fick Sveaskog att bli intresserade av Hagainitiativet?
Hur ser Sveaskogs klimatarbete ut idag? – Vi har sedan början av 2000-talet minskat våra egna utsläpp avsevärt och har nu ett mål på att minska våra utsläpp med 30 procent till år 2020. En del av detta vill vi uppnå genom mer virketransporter på räls, en del kan vara att vi blir bättre på att byta virkesvolymer med skogsbolag och på så sätt transporterna. På sikt hoppas vi nå de största effekterna genom att kunna byta ut fossila drivmedel mot förnybara.
Sveaskog är redan idag en av landets största producenter av förnybara drivmedel? – Ja, vi äger tillsammans med Södra och Preem företaget SunPine som varje år producerar 100 000 kubikmeter råtalldiesel som Preem sedan förädlar och säljer som Evolution diesel. Skogen har kallats Sveriges oljereserv och vi hoppas se mer av biodrivmedelsproduktion i framtiden, men det kräver en långsiktighet i svensk energipolitik.
En annan sak är att den svenska skogen i sig själv binder lika mycket koldioxid som utsläppen från den inhemska transportsektorn. Kan man öka denna inbindning? – Ja, genom aktiva skogsskötselåtgärder kan tillväxten och därmed inbindningen öka ytterligare. Utvecklingen av denna ekosystemtjänst är ännu i sin linda men här har Sveaskog tillsammans med bland andra LKAB och revisionsfirman KPMG utvecklat ett system för handel med vad vi kallar koldioxidkrediter. De kan enkelt beskrivas som skogliga utsläppsrätter vilka skulle kunna handlas på en marknad.
Har Sveaskog idag något samarbete med några av Hagainitiativets medlemsföretag? – Absolut. Fortum är ju en viktig kund till oss på energisidan och tillsammans med Lantmännen driver vi frågan om behovet av långsiktiga politiska spelregler för energipolitiken.