Säkra klimatmålen med hjälp av bolagets avtal

Företag som vill accelerera sin roll i klimatomställningen gör klokt i att koppla ihop hållbarhet och juridik, där bolagets avtal kan säkra företagets strategiska mål. En ny bok belyser juridikens roll i hållbarhetsarbetet, där kontrakt utgör ett viktigt element.

När USA:s klimatsändebud John Kerry vände sig till medlemmarna i The American Bar Association med uppmaningen ”You are all climate lawyers now, whether you want to be or not” satte han ljuset på juridikens roll för klimatomställningen. Ungefär samtidigt tog advokatsamfund i flera länder initiativ för att på olika sätt stärka juristernas bidrag i omställningen. I Sverige kom hösten 2023 en ny bok där advokat David Frydlinger utförligt beskriver juridikens roll inte bara i klimatfrågan utan även i de större hållbarhetsfrågorna. Boken Spelregler för en hållbar affärsverksamhet borde stå i bokhyllan hos varje hållbarhetschef och bolagsjurist.

Efter en lagom detaljerad genomgång av det hållbarhetsjuridiska ramverket beskriver David Frydlinger de kommersiella avtalens betydelse i hållbarhetsarbetet. Bolagets kontrakt har en nyckelroll när hållbarhetsambitionerna ska inkorporeras i det dagliga arbetet och, för att använda författarens ord, en ohållbar affärsverksamhet ”är i hög grad ohållbar på grund av hur alla de kontrakt som bygger upp ett företag skrivs”.

Kommersiella avtal är alltså en viktig byggsten i hållbarhetsarbetet, men en byggsten som relativt sällan uppmärksammas. Litteratur inom hållbarhetsområdet i stort innehåller få analyser av kontraktets roll. Det gör David Frydlingers bok extra intressant för bolag som vill accelerera sitt bidrag till en hållbar framtid. Den beskriver avtalets fundamentala samhälleliga roll och illustrerar hur ett företags ambition att bidra till samhällsförändring kan (och bör) vävas in juristernas dagliga arbete, oavsett om dessa är interna (bolagsjurister) eller externa (advokater).

Kontrakten påverkar inte bara spelreglerna på marknaden utan kan också fungera som en ”brygga mellan moral och ekonomi” inom den avtalsfrihetliga sfären.

Bokens slutsatser av kontraktets betydelse för hållbar affärsverksamhet har också stöd på annat håll. Det internationella juristinitiativet The Chancery Lane Project (TCLP) publicerar modellklausuler för den gröna omställningen inom i stort sett alla affärsjuridiska områden. Verksamheten engagerar i dag över 3 500 jurister som bidrar med sin expertis pro bonoi utvecklandet av nya klausuler. De ”gröna klausulerna” finns fritt tillgängliga på TCLP:s hemsida och används av bolag, myndigheter och advokatbyråer och bolag över hela världen som ett verktyg i klimatarbetet (i dagsläget närmare 400 organisationer i över 100 länder, så vitt känt).

Uppmärksamheten har varit stor kring David Frydlingers bok. Det är välförtjänt. Spelregler för hållbar affärsverksamhetger anledning till eftertanke inom flera områden som rör hållbarhet. Den sätter ljuset på det kommersiella avtalets betydelse i samhällsbygget, och kommer förhoppningsvis att bidra till att stärka juridikens roll som verktyg i omställningen till en mer hållbar värld.

Företag som vill accelerera sin roll i klimatomställningen gör klokt i att koppla ihop hållbarhet och juridik, där bolagets avtal kan säkra företagets strategiska mål. En ny bok belyser juridikens roll i hållbarhetsarbetet, där kontrakt utgör ett viktigt element.

Annette Magnusson
Vd och medgrundare, Climate Change Counsel