Missade du frukostmöte i riksdagen? Finns att se på SVT Forum

Hagainitiativet ordnade tillsammans med Företagarna och Miljöpartiet frukostmöte i riksdagen om hur klimatpolitiken kan bli lönsam för företagen. Vilken politik vill svenska företag se? Vad krävs för att företag ska bli vinnare i klimatomställningen? Vad gör politiken för att underlätta för företagen i klimatomställningen?

Frukostmötet sänds i SVT Forum och går att se here

 

Under det pågående frukostmötet stod det klart att Donald Trump vunnit valet i USA och det konstaterades att det är än mer viktigt med företag som tar ansvar och går före i klimatomställningen. Åsa Domeij, ansvarig för miljö och socialt ansvar på Axfood var en av deltagarna delade med sig av sina tankar i en blogg.

Karolina Skog, miljöminister MP: ”Det är en turbulent tid vi lever i, för några dagar sedan firade vi ikraftträdandet av Parisavtalet och idag vaknar vi till en valseger för Trump. I Sverige har vi kommit långt och vår exportbaserade ekonomi gynnas av en omställning till ett fossilfritt samhälle”.

Johan Florén, AP7 och Markus Ekelund, 2050: ”Två av tre företag ser att tuffare lagstiftning på miljöområdet gynnar lönsamheten visar vår nyligen presenterade undersökning.

Petter Holland, Preem: ”Omställningen från fossilt till förnybart är helt avgörande för Preems överlevnad”.

Per-Olof Wedin, Sveaskog: ”Skogen är avgörande för ett fossilfritt Sverige men vi behöver mer närvaro i Bryssel för att driva Sveriges linje och lyfta skogens betydelse”.

Anders Egelrud, Stockholm Exergi: ”Vi har satsat 7 miljarder kr på en omställning från fossilt. Vi är nära målet om 100 procent återvunnet och förnybart och vi ger oss inte förrän vi är där”.

Åsa Domeij, Axfood: ”Företag idag har en viktig roll som samhällspåverkare. Axfood är aktiv i dialogen och vi vill vara en positiv kraft”.

Frukostmötet avslutades med ett panelsamtal med företagsrepresentanterna, Lise Nordin (MP), Kristina Yngwe (C), Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige, Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen och Mikael Salo, Aktuell Hållbarhet. Det konstaterades bl.a. att näringslivet går före i klimatfrågan men att politiken spelar en viktig roll genom att ta ansvar och sätta regelverk som lyfter bottenplattan och att ge företagen långsiktiga förutsättningar som tryggar investeringar. Med Parisavtalet är agendan satt och en snöboll är redan rullning och kan inte stoppas, inte ens i en värld där Trump är president.

About us