Resistens mot klimatförändringarna i Peru

För att komma till kafferegionen Cajamarca i norra Peru åker vi bil i sex timmar från Chiclayo över Anderna. På den skumpiga färden ändras landskapet från torrt, nästan öken, till grönt och lummigt ju närmare Amazonas vi kommer. De mäktiga bergen är för mig förvånansvärt torra, vi ser flera skogsbränder längs med vägen och spår av stora jordskred. Det är inte ovanligt att den slingriga vägen över bergen är avstängd på grund av skred, men vi har tur.

Det är jag och min kollega Martin som reser, Jonny möter upp oss efter en tur till Colombia, medan Tony åker vidare till Nicaragua. Att bygga relationer med de människor vi köper kaffe av är en nyckel i vårt inköps- och hållbarhetsarbete, och det görs bäst ansikte mot ansikte. Därför reser vi en hel del, gärna inköpare och hållbarhetsresurser tillsammans. På den här resan har vi EU:s avskogningsförordning och klimatförändringarna på agendan, och det visar sig vara även kaffeböndernas topprioriteter.

Vi träffar fem olika kooperativ och har tid både till diskussion och besök ute på plantager. Klimatförändringarna är högst på allas lista av utmaningar. Man har nu sett fenomenet ”klimatstress” hos kaffebuskar, vädret har varit så torrt att vissa plantor inte vet vad de ska göra. Det kan vara mogna bär som trängs med gamla och nya blommor på samma gren. Hur hanterar man det, frågar jag? Det finns ingen strategi, vi har inte sett detta förut, är svaret jag får. Om man plockar de mogna bären riskerar man att skada de nya blommorna och därmed nästa skörd. Det de tydligt sett de senaste två åren är att där man tillämpat agroforestry, alltså när man planterar andra träd och växter som skuggar kaffeplantorna och binder jorden, är de bönderna som har klarat sig bäst när vädret varit oförutsägbart. De fullt regenerativa jordbruken visar sig mest motståndskraftiga, och det är där man ser en stor del av lösningen för framtiden.

Hur oroväckande detta än må vara så fylls jag av hopp ju fler människor vi träffar på vår resa. Peru är ett flaggskepp när det gäller ekologisk och regenerativ odling. Våra leverantörer; professionella kooperativ med tillgång till agronomer och tekniska experter, är fyllda av innovationskraft. De tar fram plantor som är optimerade för agroforestry, utvecklar vattenreningssystem och producerar sin egen ekologiska gödsel, och allt detta samtidigt som de möter EU:s avskogningsförordning. De mappar upp geolokaliseringar för sina odlingar och ser till att spårbarhet och dokumentation är korrekt. Vissa entreprenörer ser att geo-informationen kan användas för att skapa kolkrediter att sälja till en frivillig men hungrig CO2-marknad.

De arbetar outtröttligt med att anpassa sig till förändringar, och det de skickar med oss hem är en önskan om att få hållas informerade om utvecklingen på konsumtionsmarknaden. De vill veta hur konsumenternas krav ser ut så att de kan utveckla sina verksamheter efter det, och de vill att vi ska förstå att med ett skiftande klimat kan skördetider och kvaliteter ändras, och kostnader öka.

Jetlaggad tillbaka i Karlstad känner jag mig stolt – över våra partners i ursprungsland, förtvivlad – över hur det är ställt med planeten, men framför allt hoppfull – vi vill alla samma sak, och vi har lösningarna precis framför oss.

Hur oroväckande detta än må vara så fylls jag av hopp ju fler människor vi träffar på vår resa. Peru är ett flaggskepp när det gäller ekologisk och regenerativ odling. Våra leverantörer; professionella kooperativ med tillgång till agronomer och tekniska experter, är fyllda av innovationskraft.

Kajsa-Lisa Ljudén
Hållbarhetschef, Löfbergs