Anna Denell: 5:2-dieten för planeten

Ingen kan väl ha undgått vårens stora trend och snackis på hälsoområdet, 5:2-dieten? De flesta känner nog någon – en arbetskamrat, kompis, släkting eller vän som hakat på den och redan efter någon vecka bedyrar hur fantastiskt bra de mår.

Dieten går enkelt ut på att man fastar under två av veckans sju dagar och begränsar sitt kaloriintag till max 500 kcal (600 för män). De resterande fem dagarna äter man som vanligt. Dieten lär inte bara få oss att gå ned i vikt utan sägs även förebygga cancer, typ två-diabetes och hjärt-/kärlsjukdomar.

Det är såklart fantastiskt bra att det finns så många människor som månar som sin hälsa. Däremot funderar jag på om det inte skulle gå att lansera en liknande diet för planeten – “5:2-dieten för planeten”.

Såhär skulle det kunna se ut: Istället för att bara fokusera på kroppens energiintag skulle man kunna ta två dagar i veckan och lägga fokus på sin totala energianvändning. Målsättningen skulle så klart vara att minimera den. Dessa dagar skulle det till exempel vara nödvändigt att låta bilen stå (om man nu har någon) och istället välja ett transportmedel med lägre eller ingen energianvändning, kanske cykeln eller rent av gå. Man får även skippa hissen och rulltrapporna, som ju också förbrukar energi, och ta trapporna istället. Och på hemmaplan får man lov att begränsa sin användning av apparater till det allra nödvändigaste, vilket gör att kanske både datorn och TV:n får vila dessa dagar.

Det är förmodligen inte några stora mängder energi som skulle sparas just dessa dagar. Däremot tror jag att den skulle kunna leda till välkomna beteendeförändringar veckans övriga dagar, och att man som en effekt av sina lågenergidagar börjar testa nya saker, som till exempel att cykla till jobbet och ta trapporna istället för hissen. Jag tror också att medvetenheten om hur mycket vardagsenergi som går åt till olika saker utan att vi reflekterar över det skulle öka. Den medvetenheten skulle kunna leda till bestående beteendeförändringar och varaktiga minskningar av energianvändningen.

Hemligheten bakom 5:2-dieten är medvetenheten om vad vi stoppar i oss och den beteendeförändring som uppstår som en konsekvens av det och som gör att vi ändrar vårt beteende alla dagar i veckan. När man väl har lärt sig hur många kalorier olika födoämnen innehåller ökar sannolikheten för att man ska undvika kaloribomberna även de dagar man “får” äta dem.

Jag tror alltså på effekten av den nya 5:2 dieten men ännu mer på “5:2 dieten för planeten”. Själv tänker jag börja med den, vill du hänga på?

Om oss