Anna Denell: En hållbarhetschefs bekännelse

Jag blir glad när jag läser i tidningarna om nya försäljningsrekord av miljömärkta produkter och jag känner mig stolt över att vara en av dem som är med och bidrar till rekordet. För jag är en ruskigt medveten konsument. Jag ratar pepparkakorna med palmolja. Ja köper bara el från vindkraftverk och jag går en extra omväg för att komma till butiken som säljer miljömärkt schampo.

Det är bra, men jag måste bekänna att jag har en blind fläck i mitt ansvarstagande och den är varken liten eller obetydlig. Tvärtom inser jag att min påverkan på det aktuella området kunde vara mångdubbelt större. Det har bara inte varit lika tydligt.

Jag är ingen förmögen person men har som många andra människor, en hygglig månadsinkomst från ett fast arbete. En viss summa avsätts till min pension varje månad, både av mig själv och min arbetsgivare. Jag har också turen att kunna avvara en liten slant i ett privat sparande till mina tre barn varje månad. Räknar man ihop detta så blir det en inte helt oansenlig summa pengar varje månad.

Vasakronan har just gett ut världens första gröna företagsobligation. Den ger samma avkastning som våra vanliga obligationer, men den som köper de gröna obligationerna vet att pengarna går till energi- och klimatinvesteringar som leder till minskad klimatpåverkan. Intresset för den gröna obligationen var stort och det blev väldigt tydligt för oss att det finns ett växande antal människor som ser den uppenbara vinsten med att investera hållbart utan att behöva tulla på avkastningen.

Precis som de som investerar i gröna obligationer vill jag också ha en hög avkastning på mina pengar. Det är ju den som ska trygga min ålderdom om en sisådär 25-35 år. Därför går jag därför regelbundet igenom mina olika placeringar för att se till att investera så brett som möjligt i så högavkastande företag, fonder och projekt som möjligt. Men jag har helt missat att fundera på hur hållbara dessa är. Det är inte bara pinsamt att behöva medge det, det är också himla dumt. Jag är ju själv övertygad om att företag som tar ekonomiskt, miljömässigt och socialt ansvar är mer lönsamma.

Så nu får det bli ändring. Jag ska bli en mer medveten konsument även när det gäller kapitalplaceringar, det får bli mitt nyårslöfte. Under 2014 ska jag gå igenom alla fonder, företag och försäkringar jag har och byta ut allt jag kan mot något som inte bara ger en hög avkastning just nu, utan också bidrar till minskad miljö- och klimatpåverkan. Det känns som en mer långsiktigt lönsam och hållbar affär.

Om oss