Matkonsumtionen i världen står för ungefär en fjärdedel av världens koldioxidutsläpp. Samtidigt ökar intresset för mat och konsumenterna blir alltmer medvetna om livsmedlens näringsinnehåll och hur maten produceras. Konsumenter värdesätter i allt högre grad kvalitet, klimat och hälsa när de handlar mat.
Ansvar är därför centralt. Ansvar för hur maten odlas och produceras, men också att maten är näringsriktig med en bra balans av olika näringsämnen.
Genom forskning och innovation samt mer utvecklade tekniker kan lantbruksföretag och livsmedelsproducenter ytterligare förbättra livsmedelsproduktionen. Ambitionen måste vara tydlig. Tillsammans kan vi driva utvecklingen framåt och verka för en livskraftig och ännu mer miljö- och kvalitetsmedveten livsmedelsproduktion.
Intresset för ekologiska produkter är större än någonsin. Det är bra. Det sänder viktiga signaler och Lantmännen som en av de största aktörerna på ekomarknaden i värdekedjan från jord till bord satsar vidare på eko. I höst nysatsar vi på våra ekologiska mjölprodukter från Kungsörnen genom att stärka kopplingen till ursprung. Det sker genom samarbete med ekobönder i Mälardalen. Men att ytterligare öka hållbarheten i den konventionella odlingen är nödvändigt för att göra långsiktig skillnad för klimat och miljö.
För att minska matkonsumtionens klimatpåverkan måste vi använda hela verktygslådan. Ingen kan på egen hand lösa de tuffa utmaningar vår planet står inför. Men alla kan göra något. Och Lantmännen har nu lanserat en produkt som gör skillnad här och nu.
Kungsörnen lanserar i oktober ett mer hållbart vetemjöl, ett mjöl som tagits fram genom Lantmännens nya odlingsmetod som minskar koldioxidutsläppen med 20 procent. I dagarna når mjölet butiker runt om i Sverige.
Det är en stor satsning. Kungsörnen – Sveriges största aktör på mjölmarknaden – byter ut allt vetemjöl mot den nya mer klimatsmarta varianten som vi kallar ”Vänligare vete”. Och Sverige är faktiskt först i världen med att använda den här metoden för storskalig spannmålsodling.
Att vi nu ställer om delar av den konventionella odlingen är centralt. Den står nämligen för mer än 90 procent av spannmålsodlingen medan den ekologiska odlingen står för mindre än 10 procent. Vi siktar på att påverka där vi kan göra mesta möjliga skillnad för att minska den totala miljöpåverkan från livsmedelsproduktionen. Och genom mjölet har vi redan bidragit till minskade koldioxidsläpp på hela 6 000 ton.
Vi är med skapar en mer hållbar och livskraftig livsmedelsproduktion. Häng med du också!
PS. Vill du veta mer och träffa några av lantbrukarna som odlar det mer hållbara vetet är det bara klicka vidare hit.