Elin Svensson: Klimatstrategidagen – ur en students perspektiv

Under Klimatstrategidagen fanns representanter från näringsliv, forskning och politik i dialog om klimatstrategier. Dagen började med en dyster men samtidigt vacker skildring om tillståndet på planeten. Johan Rockström och Mattias Klum fångade hela publiken genom att nå hjärta istället för hjärna och enligt mig låg stämingen kvar som en slöja i rummet under hela dagen.

Näringslivet gör som alltid, klappar sig gärna på axeln för gott arbete men igår visade flera från näringslivet även ödmjukhet för brister och vilja att göra mer. Tokpositiva Svante Axelsson förgyllde dagen med humor blandat med allvar och sa bland annat att ”oro för miljö är suveränt och vissa alarmerande siffror är en fröjd!”. Poängen var att oro och alarmerande siffror leder till ökat arbete och ansvarstagande.

Politiken representerades av näringsminister Annie Lööf som gjorde förvånansvärt bra ifrån sig trots grillning med direktfrågor. Hon kom inte med mycket nytt men försökte ta näringslivet i hand genom att poängtera samarbete. Lööf sa att ”om miljöfokus i regeringen ska bli större måste C växa eller de andra partierna börja driva frågan”. En utmanande kommentar till de övriga regeringspartierna som det var synd att ingen var där för att besvara. Saknades gjorde även miljökonsulter och konsument representanter som skulle kunna skärpa dagens diskussioner än mer…

Lin Lerpold höjde definitivt taket med att bidra med forskningsperspektiv och sa bland annat att ”hållbarhetsarbete integrerat i affärsstrategier ger bättre lönsamhet och positiv samhällspåverkan” men kritiserade politikerna med att ”krav på redovisning i hög utsträckning saknas”.

Ur ett student perspektiv förvånas jag över att många fortfarande menar att de jobbar i motström på de egna företagen och självklarheter (för alla närvarande idag) måste fortfarande försvaras ute på företagen. Jag saknade någon som stack ut hakan genom att presentera något nytt men gläds än på kvällskvisten av att så många visade stort engagemang idag.

Flera talare refererade idag till Petter Stordalens ”There is no buisness on a dead planet” och dagens vassa moderator, Nina Ekelund, knöt ihop säcken med ”tillsammans kan vi” och ”allt vi gör har påverkan, oavsett om vi börjar med små steg framåt”.

För er som vill läsa mer om presentationerna och diskussionerna rekommenderar jag Twitter: #Haga12

Om oss