Gunilla Blomkvist: Tankar om tankning…

De flesta är överens om att övergången till bränslesnåla bilar och förnybara drivmedel är en viktig pusselbit för att bromsa upp den pågående klimatförändringen.

Förra året registrerades 326 649 nya bilar i Sverige. Av dessa var 0,8% el/elhybridbilar, 1,9% gasbilar och 4,5% s.k. flexifuelbilar som kan köras på etanolbränslet E85. Totalt är det alltså 92,8% av de nya bilarna i Sverige som körs med fossilt drivmedel.

Framtidens fordon och framtidens drivmedel kommer sannolikt att vara olika för olika behov. Än så länge finns inte några alternativ som helt kan ersätta de fossila drivmedlen. Många av dagens miljöbilar körs på diesel men är mer bränslesnåla och släpper ut mindre än 120 g koldioxid per kilometer. Det är ju egentligen utsläppen som är viktiga att komma åt. Inte bara vad man tankar. Hur kan man minska sina utsläpp genom att köra på ett miljösmartare sätt? När min dotter nu börjar ta körlektioner ingår att man lär sig så kallad Eco Driving. Det är en bra idé att ta efter även för oss som haft körkort en längre tid! Förra året fick alla våra tjänstebilsförare en sådan praktisk utbildning vilket ledde till en tydligt minskad bränsleförbrukning och därigenom även minskade koldioxidutsläpp.

Ett annat tips är att regelbundet kontrollera däcktrycket. Är det för lågt ökar din bränsleförbrukning drastiskt. Det är ett bra tillfälle att passa på att stämma av det nu när det är dags att sätta på sommardäcken igen.

Man kan också fundera över om man verkligen behöver äga en bil? Eller om man behöver ha en så stor bil? Att hyra bil när man behöver den – till exempel vid flytt eller vid semesterresa kanske är en lösning för många som till vardags har alternativa färdmedel att tillgå.

Är dessutom hyrbilen en miljöbil är detta ju en riktigt bra idé om man vill minska sin påverkan på miljön. Under 2012 kommer samtliga Statoils personbilar för uthyrning vara miljöbilar. Att hyra en miljöbil kan ju också vara lite spännande, man får möjlighet att testa en modern bränslesnål bil och känna på hur effektiva motorer idag inte behöver innebära att man avstår från åkkomfort.

Är det kanske en generationsfråga? En SIFO-undersökning vi gjorde förra året visade att så många som fyra av tio svenskar kan tänka sig att hyra bil i stället för att ha egen bil – och bland yngre under trettio år mer än hälften.

Elbilar talar många om. Senast nu på bilmässan i Genève i början av mars visades många elbilar och elhybrider upp. Det är en utveckling som blir spännande att följa i takt med att dessa bilar får större räckvidd. På Statoil började vi vid årsskiftet med uthyrning av elbilar på ett par stationer i Stockholm och Göteborg och det har blivit mycket populärt!

Men – trots allt, glöm inte att den biltur man kan avstå från att göra egentligen är den enklaste miljöbesparingen.

Om oss