Elflyget kommer 2028

Maria Fiskerud, projektledare för Nordiska nätverket för elflyg (NEA), projektledare för färdplanen för nätverket på Gotland, Innovation Ecosystem Lead på Heart Aerospace samt medgrundare av Fly Green Fund.

 

När får vi elflyg kommersiellt i Sverige?

– I slutet av årtiondet.

 

Hur många elflyg i kommersiellt syfte kommer vi se i Sverige?

– I Norden finns två elflygstillverkare; Heart Aerospace och Elfly. Heart Aerospace utvecklar hybridflyg med 30 platser. Elfly utvecklar elsjöflygplan, med åtta platser, som kan landa både land och vatten. Huruvida de kommer flyga i Sverige eller Norden beror på vilka beställningar som kommer härifrån. I dagsläget är de flesta tingade av företag i Nordamerika.

 

Vad är ett hybridflyg?

– Samma som en hybridbil; har två drivlinor. En för eldrift och en för flytande bränsle. Bränslet kan vara biobaserat eller fossilbaserat.

 

Vilka mål finns i de nordiska länderna för elflyg?

– Sverige har under sitt ordförandeskap i Nordiska Ministerrådet tagit initiativ till en deklaration för gemensamt nordiskt arbete för att främja elflyg, både för drift och tillverkning. Denna deklaration har alla nordiska transport och infrastrukturministrar skrivit på.

– I Norge och Danmark så finns lågutsläppsflyg, där el är en del, med i deras transportplaner. De har både mål och budget.

– I Sverige jobbar vi mer på regional nivå. På Gotland har man satt mål att 2028 ska det finns minst en elflygsoperatör. Under våren 2024 har jag tillsammans med det gotländska nätverket, som initierades av regionen och Svenska Spel, tagit fram en färdplan med 15 steg som visar vägen från idag till att man kan kliva på planet. Här försöker vi också få elflyget att bli en del av kollektivtrafiken och för det krävs nya affärsmodeller.

 

Hur ser det fossilfria flygets utveckling ut fram till 2030?

– I Sverige har Fossilfritt Sverige tillsammans med flygbranschen tagit fram en färdplan som säger att inrikesflyget ska vara fossilfritt till 2030, och utrikesflyget till 2045. Detta har överlämnats till regeringen som behöver ta beslut. Fram till 2030 kommer SAF (Sustainable Aviation Fuel) vara tongivande, dock är det ett problem med tillgång. Runt 2028 kommer vi se mer och mer elflyg både på de kortare flygresor som flygs idag och på nya linjer. På de nya linjerna blir elflyget ett komplement till tåg och buss.

– Danmark har beslutat att införa flygskatt för att bekosta omställningen för flyget (50 procent) och för bättre äldrevård (50 procent).

– I Norge har de lagt 1 miljard kronor för att utveckla Norge som en testarena för lågutsläppsflyg.

 

Vilka utmaningar finns för fossilfritt flyg och elflyg?

– Det finns flera svårigheter, men för att nämna några, förutom pris och tillgång, så för SAF finns en svårighet att få in biobränsle på flygplatserna då infrastrukturen ägs av oljebranschen. Och då elflyg är i ett tidigt skede, så vet vi inte ännu om politiken kommer kunna lösa regelverket fram till 2028 då vi i branschen börjar leverera.

 

Är du hoppfull?

– Jag är orolig för klimatförändringarna och hoppas att vi inte är för sent ute. Vi människor är en del av planeten, vi måste samarbeta, det är bara tillsammans vi kan lösa krisen.