Intervju med Ylva Wessén, vd Folksam

Hagainitiativet har intervjuat Ylva Wessén, vd för Folksam, om hennes första tid som vd och hur hon laddar batterierna i sommar.

Hur har din första tid som vd på Folksam varit?
– Ska jag summera mitt första halvår som vd har det delvis sammanfallit med en historisk kris för Sverige, Europa och världen. Det har förstås haft stor påverkan på den här första tiden. Men precis som planerat har jag har under våren ägnat mycket tid åt att möta kunder, partners och förmedlare. Långsiktiga och hållbara relationer med dem är en förutsättning för tillväxt och lönsamhet på lång sikt för Folksam. Relationer är viktiga och vi har strävat efter att vara en partner att lita på under coronapandemin.

Under ditt första år har ekonomin skakats om av coronapandemin, vad behövs för att få igång den igen?
– Ur varje kris föds också möjligheter och vi vill vara med och göra vad vi kan för att påverka det samhälle som kommer ut ur krisen. När Sverige och stora delar av världen startar om går det inte att backa tillbaka in i gamla hjulspår. Vår vision – att våra kunder ska känna sig trygga i en hållbar värld är vägledande för oss. Omstarten kan förhoppningsvis accelerera tempot i klimatomställningen så att utsläppen halveras till 2030 och vi uppnår vårt mål om nettonollutsläpp i investeringsportföljen till 2050. Vi har under den här våren investerat i 2 miljarder i obligationer som syftar till att lindra de sociala och finansiella effekterna av pandemin. Vi har även investerat 4 miljarder i kommunobligationer som bidrar till den nödvändiga lokala gröna omställningen.

Ni var med och startade UN Net-Zero Asset Owner Alliance, vad är det och vad gör ni?
– Som ansvarsfull och aktiv kapitalägare kan vi bidra till den omställning som behövs för att begränsa temperaturökningen till max 1,5 grader. För att öka trycket på bolag vi investerat i samarbetar vi med internationellt ledande investerare genom UN-convened Net-Zero Asset Owner Alliance. Alliansen består av några av världens största pensions- och försäkringsbolag som gemensamt förvaltar cirka 47 000 miljarder kronor. Alla investerare som ingår i Nettonollalliansen har åtagit sig att dess tillgångar i form av bolag, obligationer, fastigheter med mera ska ha nettonollutsläpp 2050.

Vad är ditt bästa sommartips för att ladda batterierna inför hösten?
– Vi behöver alla avkoppling efter denna vår. För min del betyder det att få vara i sommarstugan med familjen. Vi har en stuga vid vattnet utan el och med utedass. Vi fiskar, läser och umgås. Att tillåta sig att bara vara är nog det som bidrar allra mest till att ladda batterierna.

Vår vision – att våra kunder ska känna sig trygga i en hållbar värld är vägledande för oss. Omstarten kan förhoppningsvis accelerera tempot i klimatomställningen så att utsläppen halveras till 2030 och vi uppnår vårt mål om nettonollutsläpp i investeringsportföljen till 2050.

Ylva Wessén
vd Folksam

Om oss