Missade du webbinariet Så blir EU:s klimatpolitik? Finns nu på Youtube.

I fredags arrangerade vi i Hagainitiativet webbinariet Så blir EU:s klimatpolitik – detta förväntar sig företagen. Vi samtalade bland annat om hur Draghi-rapporten kommer prägla den kommande kommissionen, vad företagen vill se under kommande mandatperiod samt hur Europa matchar USA:s och Kinas framfart i den gröna omställningen.

Se webbinariet här

Peter Handley, Senior Associate på CISL/CLG, tidigare på DG GROW
”Konkurrenskraft och utfasning av fossila bränslen måste vara kopplade till varandra.”
”Jag tror att tre fjärdedelar av våra EU-ledare är mycket oroade över den ökande populismen och att de delar av väljarkåren som föredrar enkla lösningar – och försöker hitta den andre, fienden, som är orsaken till alla deras problem.”

Jakop Dalunde, tidigare europaparlamentariker (MP)
“Grön innovation måste vara central i den europeiska ekonomiska basen. På samma sätt som vi sett bilindustrin, läkemedel eller jordbruk så måste man sluta betrakta gröna omställningen som något vi gör vid sidan om – den måste betraktas som något centralt för den ekonomiska basen – annars kommer vi inte klara den gröna omställningen ur ett moraliskt perspektiv eller kunna stå oss i den globala konkurrensen i den gröna omställningen.”

Björn Sandén, professor i innovation och hållbarhet, Chalmers
“Det krävs kunskap för att förstå teknikområden och industrier, och hur politiken ska utformas så industrierna kan lyckas. Vi behöver montera upp en industripolitisk kompetens i hela statsapparaten. När vi ska bygga gröna industrier i Norrland ser vi hur det påverkar de lokala förutsättningarna för skola vård och omsorg, vi behöver utveckla mer reflekterat tänkande kring hur vi gör det.”

Alarik Sandrup, näringspolitisk chef, Lantmännen
“Vi har väldigt olika förhållanden i Europa ur klimatperspektiv och befolkningstäthet. I dagsläget är det för mycket av lagstiftning i Europa som handlar om att lösa problem som finns kopplat till jordbruket på kontinenten där det är för mycket jordbruk och djur på en liten yta, men så är inte fallet i Sverige. EU behöver en lagstiftning som utvecklar hållbart jordbruk. Huvudbekymmer för svenskt jordbruk är låg lönsamhet, få unga som söker sig till branschen, det är inte enkelt att öka lönsamhet under en kostsam omställning. Det kommer krävas stora insatser från den offentliga sidan; stat, kommuner och EU. För denna resa kommer vi inte klara själva.”

Magdalena Streijffert, ansvarig för politisk påverkan, Preem
“Omställningen kräver en marknad för att lyckas förverkliga de gröna produkterna. Här spelar EU en nyckelroll. Nu ser vi att vi har Europas billigaste drivmedelspriser, vilket gör det svårare för oss att ställa om. Jag vill istället för subventionering av diesel se att HVO och elen subventioneras.”

 

Medverkande:
Peter Handley, Senior Associate på CISL/CLG, tidigare på DG GROW
Jakop Dalunde, tidigare europaparlamentariker (MP)
Björn Sandén, professor i innovation och hållbarhet, Chalmers
Alarik Sandrup, näringspolitisk chef, Lantmännen
Magdalena Streijffert, ansvarig för politisk påverkan, Preem
Gabrielle Tillberg, policyansvarig, Hagainitiativet, side-kick
Nina Ekelund, generalsekreterare, Hagainitiativet, moderator